keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Nurinkurisia kuppeja

ja kuppeja nurin.
Tämä ei ole rintaliivimainos, vaikka ensihätää voi siltä vaikuttaa. Nyt jos koskaan minulla meni se kuuluisa kuppi ympäri.

Viimeviikkoisessa Me Naiset -lehdessä (15/13) on juttu Puolisona pösilö. Luettuani sen, en tiennyt olisiko ollut aiheellista itkeä vai nauraa. Myönnän, että aihe on ollut ja varmasti tulee joskus vielä olemaan itsellenikin ajankohtainen. Haluan myös mainita, ettei minulla sinäänsä ole mitään Me Naisia vastaan, vaikka viimeaikaiset nostot ovatkin suureksi osaksi sieltä tulleet.

Artikkelin tulisi käsitellä sivistyneisyyden merkitystä parinmuodostuksessa, mutta se oikeastaan käsitteleekin koulutusta ja tekee sen aika lapsellisella tavalla. Jollekin voisi tulla näkökulmasta mieleen myös sana elitistinen.

"Tällähetkellä Suomessa ei edes teoriassa riitä kaikille koulutetuille heteronaisille yhtä koulutettua puolisoa."
Okei, eikai kukaan sitä edes epäile, mutta missä ja koska on kerrottu, että sen puolison tulisi olla yhtä koulutettu? Jos lähdetään hiuksia halkomaan, on myös koulutuksissa ja niiden arvostuksissa (varsinkin) yliopistotasolla suuria eroja. Aika pieteetillä saa puolisoa etsiä, jos haluaa olla vähintään yhtä koulutettu ja fiksu ja älykäs ja kaikkea. Pariutuminenhan on kilpailu paremmuudesta, toisten naisten ja sen oman puolisonkin kanssa. - Eikun...

Toki puolison valinnassa on suuri merkitys sillä, että valitun tapauksen kanssa tulee juttuun. Tätä edes minä en kiistä, mutta aliarvioinko nyt itseni, jos en koe mahdollisen puolisoni koulutustasoa merkitykselliseksi asiaksi?  En minä puolisoani valitse keskustellakseni hänen kanssaan kehitysmaatutkimuksen sudenkuopista, vaan rakastaakseni häntä.  Entä miten minun monipolvinen ja laaja koulutuspalettini tähän muotiin uppoaa, kuka minut huolii? Kaikki it-ktm taide-fm yhdistelmät huutaa hep! - Sitähän minäkin :D

Toki koulutustausta vaikuttaa moneen asiaan, sivistykseenkin, mutta eihän kouluttamattomuus tee ihmisestä tyhmää? Eikö tuollaisten yhtäsuuruusmerkkien piirtäminen juuri ole sitä sivistymättömyyttä? 

Kukaan ei voi kouluttautua kaikkien alojen maisteriksi (uskokaa minua, se jos mikä olisi juttuni :D). Koulutus spesifinä asiana tekee ihmisestä älykkään kärjistetysti vain siinä pienessä ja kapeassa koulutusalassaan. Ei maisterinpaperien hankkiminen ole mikään onni ja autuus. Eikai kukaan tosissaan väitä, että sivistystä kerätään opiskelemalla molekyylibiologiaa? Yleissivistystä kertyy, jos on kiinnostunut monista asioista ja siihen on yhtälaiset mahdollisuudet kouluttautuneisuudesta riippuen. Yliopisto (kuten varmasti moni muukin laitos) on pullollaan ihmisiä, joiden sosiaaliset kyvyt ovat onnettomat, ja tapauksia, jotka eivät ole kiinnostuneita kuin siitä omasta aiheestaan. Miten he voivat keskustella kirjallisuudesta tai politiikasta sen paremmin, kuin kukaan muukaan aiheeseen perehtymätön?

En ymmärrä, miten puolison sivistystä voi mustavalkoisesti arvottaa siitä, onko hän hankkinut hitsarin vai filosofin koulutuksen itselleen. Viimeaikaista uutisointia seuratessa (KöhHimanenKöh) valitsisin sen hitsarin... Enkä oikeastaan edes tiedä voiko hitsari olla ammatti vai onko se vain taito tai mitä oikeastaan tehdään, kun hitsataan :D Näin fiksuja tuplia meillä Suomessa koulutetaan ;P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti