torstai 26. toukokuuta 2016

Lukulistalla Kate Morton


Downton Abbeyn jättämään tyhjiöön voin kaikille suositella australialaiskirjailija Kate Mortonia. Hänen teoksistaan on suomennettu Paluu Rivertoniin, Hylätty puutarha ja Kaukaiset hetket. Jokainen teos on aikamoinen järkäle, esimerkiksi Kaukaisissa hetkissä on sivuja melkein 750. Teksti on kuitenkin soljuvaa ja helppolukuista, eli ei kannata pelästyä. Sivumäärästään huolimatta ne ovat oikein mainiota aivotnarikkaan-viihdettä. Teoksissa on ihanaa kartanoaikojen kaipuuta, enkä ihmettele yhtään kirjojen vastaanottoa. Ne ovat olleet myyntilistojen kärjessä monissa maissa.


Kirjat ovat kaikki keskenään kerronnaltaan hyvin samanlaisia; alussa jaaritellaan ja aika matelee. Jokaisessa kirjassa on ollut lukuja, jotka olen vain silmäillyt ja joissa ei ole ollut lopputuloksen kannalta mitään oleellista. Silti jokainen kirja koukuttaa pian mukaansa ja loppupuoli kirjoista on tullut ahmittua ja hyvä, että sen on yöksi malttanut laskea käsistään.
Jokaisessa tarinassa on myös muita pieniä yhteneväisyyksiä toisiin kirjailijattaren teoksiin verraten. Ne ovat hyvin perinteistä viihdekirjallisuutta, joita lukiessa ei tarvitse vaivata päätään ja tekstin edetessä lukija luuleekin tietävänsä lopputuloksen. – Varmasti osa veikkauksista osuukin oikeaan, pyörää kun on hankala keksiä uudelleen. Kuitenkin Morton onnistuu pitämään lukijansa näpeissään kirjojensa loppumetreille saakka ja jokainen tarina onkin kuitenkin hieman yllättävä. Jokaisen kirjan juonesta paljastuu kohta, joka sai ainakin minut hämmästymään ja toteamaan, että olipa yllätys. Pienenä miinuksena totean, että jos kirjat lukee putkessa, ne saattavat hieman alkaa toistaa toisiaan.

Uusin teos Salaisuuksien kantaja ilmestyy suomennettuna syyskuussa. En malttaisi odottaa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti